امنیت برای صاحبان فروشگاهها از دغدغههای همیشگی آنها بوده است. این روزها شیشههای سکوریت اتوماتیک جایگزین دربهای قدیمی شده و علاوه بر داشتن ضریب امنیت بالا، باعث میشود فضای داخلی فروشگاه در معرض دید قرار گیرد. این شیشهها بر خلاف شیشههای معمولی به راحتی شکسته نمیشوند و یا اگر شکسته شوند، خطر چندانی در پی ندارند. البته این نوع کاربرد از انواع شیشه سکوریتی، تنها یکی از کاربردهای آن است و همانگونه که اشاره خواهد شد در وسایل مختلف از شیشههای سکوریتی استفاده میشود. در این مقاله به بررسی انواع شیشه سکوریتی و کاربردهای آن خواهیم پرداخت. با ادامه این مقاله همراه ما باشید.
شیشههای نشکن از امنیت بالایی برخوردارند.
تاریخچه انواع شیشه سکوریتی
دنیای علم و اختراعات بسیار جذاب است. وقتی تاریخچه اختراعات را بررسی میکنیم به اختراعات تصادفی زیادی برمیخوریم. شاید برایتان جالب باشد که بدانید شیشه سکوریتی هم از اختراعات تصادفی بوده است! در سال 1903 میلادی، یک شیمیدان فرانسوی به نام ادوارد بندیکتوس، محلولی خاص را در یک لوله آزمایش ریخت ولی ناگهان از دستش افتاد. او در این اتفاق متوجه نکته جالبی شد که منشا اختراع شیشههای سکوریتی شد. او وقتی به لوله آزمایش بیشتر دقت کرد متوجه شد که به دلیل وجود آن محلول شیمیایی، لوله ترک برداشته ولی خرد نشده است. اما شاید بپرسید که چه زمانی استفاده از این شیشهها رایج شد؟
در سال 1920 برای اولین بار استفاده از شیشه لمینت در خودرو استفاده شد. قبل از آن از شیشههای معمولی در خودرو و کالسکهها استفاده میشد که البته خطرات زیادی را هنگام تصادف در پی داشت. در سال 1930 نیز، استفاده از شیشههای حرارت دیده رایج شد. علت استفاده از این شیشه نیز ارزانتر بودن آن نسبت به شیشههای لمینت بوده است. حدود 50 سال پیش نیز برای اولین بار شرکت میرال در ایران اقدام به تولید شیشه سکوریتی کرده و از آن زمان تاکنون نیز فعالیت میکند. در اوایل، تولید به وسیله دستگاههای مکانیکی صورت میگرفت. بعدها با ورود ماشینآلات جدید کوره سکوریت، شرکتهای دیگری نیز وارد این حوزه شدند.
کشف شیشه نشکن از اختراعات اتفاقی بود
انواع شیشه سکوریتی کدامند؟
شیشه سکوریتی به شیشهای گفته میشود که به دلیل فرآیندهای خاصی که در تولید آن اعمال میشوند، از استحکام بالایی برخوردار بوده و حتی در صورت شکسته شدن نیز، لبههای دندانهای ایجاد نمیشود. این نوع شیشه انواعی دارد که در اینجا به آنها اشاره میکنیم:
انواع شیشه سکوریتی حرارت دیده
در فرآیند تولید این نوع شیشه، شیشه تا دمای حدود 600 درجه سانتیگراد حرارت داده میشود و سپس به سرعت سرد میشود. با این کار استقامت شیشه در مقابل شکستگی بیشتر میشود. زمانی که این شیشه میشکند، به خردههای ریز تبدیل میشود و نحوه شکستن آن مانند شکستن یک بشقاب شیشهای نیست. به همین دلیل ای شیشهها امنیت بیشتری دارند. از این نوع شیشه سکوریتی برای موارد زیر استفاده میشود:
- مانیتور رایانه
- قفسههای یخچال
- درب اجاق یا مایکروویو
- پنجرههای خودرو
انواع شیشه سکوریتی به دلیل امنیت بالا برای درب ورودی مناسبترند.
برای شناخت این نوع شیشهها به لبههای آن دقت کنید. لبههای این شیشهها به دلیل فرآیندهای که روی آن انجام شود باید صاف باشد نه خراشدار. همچنین در صورت مشاهده خم، تاب و فرو رفتگی در شیشه، احتمالا، شیشه از نوع حرارت دیده است. علت وجود این نواقص هم گرمای شدیدی است که در طی فرآیند تولید به آن داده شده است. راه دیگر تشخیص شیشههای حرارت دیده این است که در زیر نور آفتاب به آن نگاه کنید. با کمی دقت خطوط و لکههایی را مشاهده خواهید کرد. این خطوط و لکهها در فرآیند تولید بر روی شیشه برجای ماندهاند. این روش، مهمترین روش شناسایی شیشه حرارت دیده است.
شیشه لمینت
شیشه لمینت یکی از انواع شیشه سکوریتی است که در واقع حالت ساندویچی داشته و در لابهلای آن از یک لایه چسب رزین استفاده شده است که باعث میشود که بعد از شکسته شدن، به تکههای تیز تبدیل نشود. زمانی که این نوع شیشه میشکند، تکههای شیشه به جای متفرق شدن، به لایه چسب رزین چسبیده و شیشه خرد شده شبیه به تار عنکبوت میشود .که احتمالا نمونه آن را در تصادفات دیدهاید.
از شیشههای چند لایه نیز معمولاً در موارد زیر استفاده می شود:
- شیشههای خودرو
- شیشههای ویترین
- پنجرههای گلخانه
- پارتیشنهای اداری
- شیشه سکوریت اتوماتیک
شیشههای لمینت، برای پنجرههایی که در طبقات بالا واقع میشوند نیز مناسب است، چرا که در صورت شکسته شدن، خطری را برای رهگذران احتمالی ایجاد نمیکنند. همچنین، از دیگر کاربردهای این شیشهها، اجرای سقف و کف شیشهای در کافیشاپها، رستورانها و موزهها و درب شیشه ای و شیشه سکوریت اتوماتیک است که با انعکاس چشمگیر نور همراه است. البته با توجه به استحکام بالا و مقاومت این نوع شیشهها نسبت به شکنندگی، گزینه مناسبی برای مکانهایی نیست که ممکن است نیاز به خروج اضطراری پیش آید.
از شیشههای لمینت در خودروها، به ویژه شیشه جلو خودروها استفاده میشود.
شیشه آکرولیک
شیشه آکرولیک در واقع شیشه نیست بلکه نوعی پلاستیک نیمهشفاف است که به عنوان شیشه استفاده میشود. شیشه آکرولیک در مواردی که شکنندگی شیشههای معمولی یک ضعف محسوب میشود، کاربرد دارد. به عنوان مثال از این نوع شیشه سکوریتی برای آکواریومهای بزرگ استفاده میشود. همچنین از این شیشهها در صنایع دریایی مانند پنجرههای قایقها و کرجیهای استفاده میشود. از معایب این نوع شیشه اشتعالپذیر بودن آن است.
شیشههای کامپوزیت
شیشههای کامپوزیت سک از انواع شیشه سکوریت است و به شیشههایی اطلاق میگردد که ساختار چند لایهای داشته باشد. حتی شیشههای لیمنت هم نوعی شیشه کامپوزیت محسوب میشود. نوعی دیگر از کامپوزیتها به شیشه سیمی موسوم است. شیشههای سیمی به استحکام شیشههای لمینت و حرارت دیده نیستند و پس از شکسته شدن نیز به تکههای بزرگ تبدیل میشوند و حتی اگر به دلیل وجود سیم در داخل آن، تکهها در جای خود باقی بمانند اما همچنان خطراتی را به همراه دارند.
چرا باید از شیشه سکوریتی استفاده کنیم
امنیت مهمترین دلیل برای استفاده از انواع شیشه سکوریتی و شیشه سکوریت اتوماتیک محسوب میشود. زمانی که در خانه نیستید، علیرغم قفل کردن درب و پنجرهها، باز هم سارق میتواند با شکستن شیشهها وارد خانه شود. این در حالی است شیشه های سکوریت و شیشه سکوریت اتوماتیک در مقابل ضربههای مکرر مقاوم بوده و سارق برای شکستن آنها باید وقت بیشتری را صرف کند. افزون بر این، میتوانید سنسورهای مخصوص را روی پنجرهها نصب کنید تا به محض ترک برداشتن شیشه، هشدار داده و شما را اخطر احتمالی آگاه کند.
قیمت انواع شیشه سکوریتی
قیمت این شیشهها تابع عواملی مانند رنگ، ضخامت و کیفیت آن است. معمولا شیشههای به رنگ سفید به دلیل استفاده بیشتر، از قیمت بیشتری نسبت به رنگهای دیگر برخوردار است. این نوع شیشهها در رنگهایی مانند برنزی و دودی نیز عرضه میشوند.
منبع:
https://richmondalarm.com/security-tips/what-is-security-glass